Според екоминистъра морето става по-чисто с всяка година

149614889019946.jpg Tази година водата в морето трябва да е по-чиста в сравнение с миналата. Следващата година пък би трябвало да е още по-чиста. Това заяви министърът на екологията Нено Димов пред Би Ти Ви. По думите му с откриването на нови и разширяването на стари пречиствателни станции качеството на водата в Черно море ставало все по-добро.

Той даде за пример станциите в Лозенец и Златни пясъци, както и решението отпадъчните води на курорта Св. Константин и Елена да се пренасочат към Варна. Новата пречиствателна станция за Несебър и Слънчев бряг била предвидена така, че да работи при максимален капацитет на заетост от туристи. Димов уточни, че в края на летния сезон ще започне строежът на пречиствателната станция в Айтос.

Според него страната трябва да се развива ски туризма в Пирин, Рила и Витоша, но това ще става с диалог с екологичните организации. Той добави, че изготвените планове за управление на територията на националните паркове показват къде може да се реализира ски туризма, но да бъде направен така, че да не пострада природата.


Нено Димов каза още, че в момента има обжалване на референдума в Трън, на който местното население реши да няма златодобив в района. Той добави, че ако мината бъде обявена за национално богатство, решението от допитването може да не се вземе под внимание, но уточни, че това е само хипотеза.

Екоминистърът допълни, че 6 от спрените кладенци, които захранват Хасково с вода вече са пуснати. В тях наличието на уран е паднало под допустимите норми, но водата можело да се използва само за битови нужди, но не и за питейни. Прокуратурата пък трябва скоро да приключи с разследването кой е виновен за наличието на уран във водата.

"Има два етапа на решение на този проблем. Единият е краткосрочен с допълнителни сондажи в района, но това ще помогне за няколко години. Другият е дългосрочен, като тук могат да се включат двата язовира в района, които са изключени от системата", добави Димов.

Публикувана на:

Контакти
Рецепция: +359 554 22240, +359 554 23240